Korte opleiding Praktijkgericht Leren

Afbeeldingpraktijkgerichtleren

Werk je ook met cursisten die weinig naar school zijn geweest en die praktisch zijn ingesteld? Wil jij je lesaanbod beter laten aansluiten op hun talenten? Worstel je ook wel eens met buitenschoolse opdrachten? Dan is de tweedaagse opleiding Praktijkgericht Leren iets voor jou. Tijdens de bijeenkomsten gaan we aan de slag met het toepassen van vakkennis over buitenschools en praktijkgericht taalleren. Er zijn twee bijeenkomsten, met daar tussenin ruimte om het geleerde toe te passen in de eigen lespraktijk. Deze praktijkopdracht vergroot de leeropbrengst en doet de aangeboden materie tot leven komen.

Deze tweedaagse opleiding is voor NT2-docenten die hun onderwijs praktijkgerichter willen maken. We richten ons vooral op wat werkt bij praktisch ingestelde, laag-tot middenopgeleide cursisten. De aangereikte lesideeën en didactische handvaten kunnen echter ook goed werken voor hogeropgeleide cursisten.
Voorwaarde voor deelname aan de training is dat je in de trainingsperiode les geeft aan NT2-cursisten. De training is het meest geschikt voor ervaren docenten, die het liefst al gecertificeerd zijn.
Na afloop van de training heb je ervaring opgedaan met praktijkgericht NT2-onderwijs ontwerpen en uitvoeren. Daarnaast is je kennis over het belang en de aanpak van praktijkgericht leren vergroot. Je kunt je cursisten effectief begeleiden met buitenschools leren en je kunt hier vraaggericht te werk gaan. In je eigen lespraktijk kun je verder met een gedegen aanpak en een schat aan lesideeën.
De training wordt gegeven door Annemarie Nuwenhoud. Zij werkt bij VU-NT2 als docentopleider, met als specialisatie laagopgeleide en analfabete NT2-cursisten. Aan deze doelgroep heeft zij zelf jarenlang lesgegeven.
Tijdens de twee bijeenkomsten worden presentaties afgewisseld met werkvormen voor samenwerkend leren, waarin de kennis wordt toegepast. Voorafgaand aan beide bijeenkomsten krijg je een leesopdracht. Tussen de twee bijeenkomsten maak je een praktijkopdracht met een studielast van ongeveer zes uur. Hier krijg je feedback op van de opleider. In de tweede bijeenkomst wordt teruggekeken op de opbrengst van de vorige en op de praktijkopdracht. Er is ruime gelegenheid voor uitwisseling met andere docenten tijdens de bijeenkomsten.
Aantal en duur bijeenkomsten
Twee bijeenkomsten van 13.00 tot 16.00 uur (6 uur)
Data bijeenkomsten
We verzorgen op korte termijn geen open inschrijving-traject maar we kunnen dit traject wel incompany verzorgen.
StudiebelastingLeesopdrachten: 2 uur
Bijeenkomst 1: 3 uur
Praktijkopdracht: 6 uur
Bijeenkomst 2: 3 uur
Totaal 14 uur
Locatie
Online of op locatie
Prijs
€250,-
ContactAdviseur VU-NT2 op maat: Rachel Zuilhof, r.m.zuilhof@vu.nl, 020-5982765.