Webinar uitspraak 1: De klanken van het Nederlands

Waarom deze webinar?

Tijdens deze webinar leren beginnende docenten meer over de (eigen)aardigheden van het Nederlandse klanksysteem en de problemen die cursisten daarmee kunnen hebben. Waarom zijn sommige klanken moeilijk voor NT2-leerders? Wat zijn de meest voorkomende problemen? Hoe ga je om met slecht verstaanbare cursisten? Hoe kunnen we uitspraakfouten herkennen en beoordelen? We bekijken we verschillende werkvormen om klanken te trainen en cursisten te helpen hun uitspraak te verbeteren.

De docent krijgt inzicht in het Nederlandse klanksysteem en mogelijke oorzaken van uitspraakproblemen van NT2-cursisten. Aan het eind van de bijeenkomst heeft de docent een idee hoe hij/zij het uitspraakonderwijs kan vormgeven en welke werkvormen hier het meest geschikt voor zijn. Docenten krijgen na afloop van de bijeenkomst een bewijs van deelname.

Reactie Mirjam van Beijsterveldt, NT2-docent, webinar Uitspraak 1:
''In deze inspirerende webinar wijst Chrissy Hosea in begrijpelijke taal op het belang van het werken aan uitspraak en verstaanbaarheid in de NT2-les. Met behulp van enkele leuke video’s en veel voorbeelden weet ze je ertoe aan te zetten om weer eens kritisch naar je eigen aanpak te kijken. In de webinar krijg je informatie over een aantal ‘basisbeginselen’ wat betreft de uitspraak en ook komen verschillende praktische tips voorbij, bruikbaar voor zowel beginnende als meer ervaren NT2-docenten. Bovendien is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen. Ik kan deze webinar zeker aanraden!’’

Reactie Inez - docent-NT2 webinar Uitspraak 3:
''Precies de goede combinatie van theorie (informatie over de nieuwste inzichten, literatuur en openheid over eigen opvattingen hierover) en praktijk (leuke, bruikbare oefeningen voor in de les!).''

NT2-docenten die al NT2-ervaring hebben, maar nog niet veel ervaring hebben met uitspraakonderwijs.
Webinar van een uur met zowel achtergrondinformatie als praktische handreikingen voor NT2-docenten.
Dit webinar maakt deel uit van een serie van drie, die afzonderlijk te volgen zijn:
Uitspraak 1: klanken
Uitspraak 2: klemtoon
Uitspraak 3: intonatie

Een webinar is een ‘live uitzending’ van een uur die je kunt volgen via internet. Je hebt geen speciale software nodig. Als je je hebt ingeschreven, krijg je van tevoren via de mail een link toegestuurd. Wanneer je hierop klikt start de webinar vanzelf. Aan de hand van een PowerPointpresentatie vertelt de trainer van VU-NT2 over het betreffende onderwerp. De webinar is interactief: je kunt tijdens de uitzending op een aantal momenten vragen stellen via een chat en meedoen aan een poll.
Chrissy Hosea studeerde Toegepaste Taalwetenschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam met een specialisatie Nederlands als Tweede Taal en heeft onderzoek gedaan naar luister- en verstavaardigheid bij NT2-cursisten. Zij doceerde Nederlands aan Cornell University en Yale University in de Verenigde Staten en Jawaharlal Nehru University in India. Bij VU-NT2 is zij NT2-docent, coördinator van de EVC-procedure, assessor, leermiddelenontwikkelaar en geeft zij docenttrainingen over uitspraak, luistervaardigheid en grammatica.
Datum
We verzorgen op korte termijn geen open inschrijving-traject maar we kunnen dit traject wel incompany verzorgen
Link
Wordt uiterlijk 2 dagen van tevoren per mail toegestuurd
Prijs
€25,- (betalen via iDEAL)
Informatie
Neem contact met Adviseur VU-NT2 op maat: Rachel Zuilhof, r.m.zuilhof@vu.nl, 020-5982765.