Uitspraaktrainer

Uitspraaktrainer in de lesUitspraaktrainer is een nieuwe methode om de uitspraak te verbeteren van NT2-cursisten en cursisten die het Nederlands leren als een vreemde taal. Uitspraaktrainer steunt op twee pijlers die samen tot de beste resultaten leiden: de docent en de computer als uitspraaktrainers. Dankzij uitgekiende werkvormen voor in de les en een daarop afgestemd online oefenprogramma kan uitspraak eindelijk een volwaardig onderdeel worden van het NT2-lesprogramma.

In 2011 heeft Peter Schoenaerts Uitspraaktrainer bewerkt voor anderstaligen die Nederlands leren in Belgi√ę. Het materiaal is onder de naam Goed Gezegd. Uitspraak voor anderstaligen op de markt gebracht.

Uitspraaktrainer in de les

Dit docentenboek biedt inzicht in het belang van uitspraaktraining, helpt bij de analyse van uitspraakproblemen en geeft achtergrondinformatie over de uitspraak van het Nederlands. Verder bevat Uitspraaktrainer in de les gedetailleerd beschreven werkvormen voor de uitspraak van klanken, woordaccent, verbonden spraak, intonatie en uitspraak en spelling. Op de cd-rom staan werkbladen waarmee de docent in de les meteen aan het werk kan.

Uitspraaktrainer online

Online oefeningen en spellen om de uitspraak te verbeteren. Een cursist kan hier individueel mee werken, zelfs zonder deel uit te maken van een cursusgroep. Het onlineprogramma bevat ook toetsen zodat de cursist (en desgewenst de docent) inzicht krijgt in zijn of haar presetaties en vorderingen.

Meer informatie over Uitspraaktrainer in de les en Uitspraaktrainer online vindt u op de website van BOOM.

Auteur(s)
Chris van Veen, Hinke van Kampen, Vita Olijhoek en Ruud Stumpel
Materiaal
Docentboek en online computerprogramma
Uitgever
BOOM