Nederlands voor werk en studie (semi intensief)

De lessen van VU-NT2 zijn vanaf 16 december 2020 weer geheel online, via Zoom for Education. Dit is het gevolg van de coronamaatregelen (lockdown) van de overheid.

Wil je de Nederlandse taal leren in combinatie met werk of studie overdag? Bij deze cursus leer je Nederlands spreken, schrijven, lezen en luisteren in een gemiddeld tempo, met weinig zelfstudie. De cursus leidt je op van 0 tot ERK-niveau B2.

Je kunt op elk niveau instappen, eventueel na een intaketoets. Aan het eind van elke cursusperiode maak je een eindtoets. Ben je hiervoor geslaagd dan kun je verder met het volgende niveau. Je bepaalt dus zelf hoeveel cursusperiodes je volgt en op welk taalniveau je wilt eindigen. 

Cursusniveaus (ERK)
Elk niveau start vier keer per jaar
Niveau 1.1: Beginner (0 -> A1)
Niveau 1.2: Beginner (A1 -> A2)
Niveau 2.1: Halfgevorderd (A2 -> A2+)
Niveau 2.2: Halfgevorderd (A2+ -> B1)
Niveau 3: Gevorderd (B1 -> B1+)
Niveau 4: Gevorderd (B1+ -> B2)
CursusdataPeriode 1: 7 september - 29 oktober 2020
Periode 2: 23 november 2020 – 28 januari 2021
Periode 3: 22 februari – 19 april 2021
Periode 4: 10 mei – 8 juli 2021
ursusduur8 weken per niveau
TijdstipMaandag- en donderdagavond (18.00 tot 20.30 uur)
ZelfstudieMinimaal 5 uur per week
Prijs per niveauStandaard €695
VU medewerkers en PhDs / Studenten van andere Nederlandse universiteiten €525
VU studenten €350
ECTS punten
(alleen voor studenten)
3 per niveau
InschrijvenInschrijfformulier
Inschrijven is mogelijk tot twee weken voor aanvang van de cursus.


Aan het eind van elke cursusperiode maak je een eindtoets. Ben je hiervoor geslaagd dan kun je verder met het volgende niveau. Je bepaalt dus zelf hoeveel cursusperiodes je volgt en op welk taalniveau je wilt eindigen.

Na de cursus niveau 4 ben je klaar voor het Staatsexamen NT2 programma II. Vloeiend Nederlands spreken, moeilijke teksten begrijpen en duidelijk schrijven over allerlei onderwerpen gaan je goed af. Een diploma SE II kan je toegang geven tot een baan of een opleiding op HBO (hoger beroepsonderwijs) of universitair niveau.

Tijdens de cursus leer je niet alleen de Nederlandse taal kennen, maar ook de cultuur, maatschappij en politiek. Daarnaast maak je kennis met Nederlandse tradities, zoals Sinterklaas!
Iedereen die een middelbare schoolopleiding (vergelijkbaar met het Nederlandse havo/vwo) heeft afgerond, is welkom. Als je nog geen Nederlands spreekt, is enige kennis van de Engelse taal is noodzakelijk. Een intake (mondeling en/of schriftelijk) kan deel uitmaken van de toelatingsprocedure.
Meld je direct aan via Inschrijven. Als je nog vragen hebt, kun je ons ook bellen. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag, tussen 13.00 en 17.00 uur: 020-5986398.

Lees hier de algemene voorwaarden voor onze cursussen.