SpreekTaal 3 is verschenen

Goed nieuws: SpreekTaal 3 is uit! Op 28 januari 2021 vond de feestelijke online lancering plaats bij Stichting Het Begint met Taal. Namens VU-NT2 waren Anne Hammers en Annemarie Nuwenhoud van de afdeling Expert aanwezig. Anne Hammers gaf een presentatie over hoe SpreekTaal 3 ontwikkeld is en hoe je er (online) mee kunt werken.

01-02-2021 | 9:43

Wat is SpreekTaal 3?
SpreekTaal 3 bestaat uit vijftien praktische modules en is geschikt voor halfgevorderde anderstaligen met een taalniveau tussen A2 en B1. Daardoor sluit het goed aan op de nieuwe inburgeringswet. Met het materiaal oefenen nieuwkomers gericht hun spreekvaardigheid, zodat ze de Nederlandse taal sneller en beter onder de knie krijgen. Het Begint met Taal ontwikkelde SpreekTaal 3 samen met VU-NT2 en ervaren coördinatoren en taalvrijwilligers. Van Dale geeft het materiaal uit.

SpreekTaal 3 is speciaal gemaakt voor alle vrijwilligers die anderstaligen een-op-een of in groepjes - zoals in taalcafés - begeleiden. Ook NT2-docenten kunnen aan de slag met SpreekTaal 3. De modules gaan over dagelijkse onderwerpen zoals werk, gezondheid, school, leren en ondernemen. Alle anderstaligen kunnen met het materiaal oefenen: van praktijk-opgeleid tot hoogopgeleid. SpreekTaal 3 is de uitbreiding op de twee bestaande en zeer succesvolle series van SpreekTaal: SpreekTaal 1 en SpreekTaal 2. Wekelijks gebruiken duizenden taalvrijwilligers de modules.

Wat maakt SpreekTaal 3 bijzonder?
SpreekTaal 3:
-    is uniek oefenmateriaal voor anderstaligen die hun niveau voor spreken en luisteren verder willen verhogen
-    is geschikt voor een-op-een taalcoaching en taalcoaching in kleine groepen, zoals taalcafés
-    is eenvoudig in gebruik; je hoeft als vrijwilliger geen leservaring te hebben
-    sluit goed aan op de praktijk
-    is laagdrempelig, leuk en leerzaam

Downloaden of bestellen
Vanaf 28 januari 2021 kunnen alle taalvrijwilligers en coördinatoren die bij Stichting Het Begint met Taal zijn aangesloten de SpreekTaal 3 modules via het extranet downloaden. Wil je liever gedrukte boekjes bestellen? Ga dan naar de website van Van Dale Uitgevers.

Op de foto vlnr: Elise Zomer (Stichting Het Begint met Taal), Annemarie Nuwenhoud (redacteur SpreekTaal 3 VU-NT2 Expert), Heleen de Ryck (Van Dale Uitgevers), Anne Hammers (auteur SpreekTaal 3, VU-NT2 Expert), en Martijn Baalman (auteur SpreekTaal 3, VU-NT2 Expert). Niet op de foto: Syvlia de Groot Heupner (redacteur SpreekTaal 3, Stichting Het Begint met Taal).