LINK: doelgericht van 0 naar A2

Een nieuwe lesmethode voor laag – en middenopgeleide NT2 cursisten.

06-02-2018 | 11:49

VU-NT2 heeft in samenwerking met uitgeverij Boom een nieuwe thematische lesmethode voor tweede taalleerders gemaakt: LINK. De methode is bedoeld voor laag- en middenopgeleiden en leidt op naar A2 en B1, het niveau van het Inburgeringsexamen en het Staatsexamen NT2 programma I. In LINK wordt veel geluisterd, gelezen en vanaf het eerste begin ook veel gepraat! De thema’s bieden niet alleen taal aan, maar ook inhoudelijke informatie waar de cursisten meteen iets aan hebben in hun dagelijks leven in Nederland.

Gedifferentieerde taallessen

LINK is een thematische lesmethode die in allerlei lessituaties ingezet kan worden: in groepsonderwijs, in  1-op-1 lessituaties, bij zelfstandig werken en zelfs bij begeleiding op afstand. Taaldocenten kunnen met LINK eenvoudig maatwerk leveren en differentiëren.
Alle stof in LINK wordt digitaal aangeboden, de computer  of tablet vervangt het papier. Voor de individuele opdrachten, maar ook voor bijvoorbeeld de opdrachten die de cursisten samen doen.  Een deel van de stof zal ook in boekvorm worden geleverd.

Stap voor stap naar taalproductie en toepassing
Het eerste deel leidt op van 0 naar A2 en bestaat uit twintig thema’s. Elk thema is verdeeld in vier taken. Elke taak bevat meerdere opdrachten op weg naar de taak.
De methode is zeer zorgvuldig opgebouwd: in kleine stappen worden cursisten toegeleid naar taalproductie en toepassing. Er wordt systematisch gewerkt aan de opbouw van de woordenschat, die strak geregisseerd is: in thema één zijn 100 woorden verwerkt, in thema twee komen er 100 nieuwe bij, enzovoorts. In totaal wordt geoefend met 2.000 frequente en relevante woorden.

De grammatica is zorgvuldig verwerkt in de lees- en luisterteksten, zodat cursisten stap voor stap kennismaken met nieuwe onderwerpen. Docenten krijgen tips hoe te laten oefenen met de grammatica, binnen de context van het thema. Grammatica wordt verder geoefend in de Grammaticatrainer: een aparte module met  oefeningen bij 72 onderwerpen, geselecteerd voor de doelgroep  en het betreffende niveau.

Contact en informatie
Vimeo film: de schakel tussen u, uw cursist en de cursus.
LINK is vanaf 2018 verkrijgbaar bij uitgeverij Boom.
Heeft u vragen of wilt u alvast meer informatie over de methode? Neem dan contact op met
VU-NT2, Carola van der Voort c.w.h.vander.voort@vu.nl of 0610817548
of uitgeverij Boom, Boom klantenservice: nt2@bua.nl